Błyskawiczny przepis na sernik – Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Lepiej zrób dwie blachy.

Świat wydaje się podzielony na dwa obozy: tych, którzy kochają sernik i tych, którzy kochają sernik… bez rodzynek.

Na szczęście istnieje przepis, w którym rodzynki nie są niezbędnym elementem ciasta, a samo wykonanie ciasta jest proste, szybkie. Słodkim zwieńczeniem trudów w kuchni będzie przepyszny sernik na twarogu, który rozpływa się w ustach, wzbudzając podziw gości i rodziny.

Do sernika potrzebne nam będą, przygotowane w temperaturze pokojowej, następujące składniki:

  • twaróg – 400 gram zmielonego sera
  • mąka – 2 szklanki
  • soda oczyszczona –1 łyżeczka
  • cukier –1,5 szklanki
  • jajka – 4 sztuki
  • masło – 100 gram
  • śmietana – 4 łyżki
  • sól – jedna czwarta łyżeczki

Dodatkowo: można dodać orzechy włoskie, kandyzowane owoce, np. pomarańcze i rodzynki.

Przygotowanie:

Należy wcześniej roztopić masło w rondelku. Masło odstawiamy do ostygnięcia. Utrzyj jajka z cukrem do powstania gęstej masy. Najszybciej można to zrobić mikserem.

Do powstałej masy jajecznej dodaj twaróg, śmietanę i przestygnięte masło. Posól i wsyp sodę oczyszczoną, następnie dobrze wymieszaj. Można użyć miksera, aby połączyć składniki na gładką masę.

Przesiej mąkę przez sitko, dodaj do gotowej masy; wymieszaj ostrożnie łyżką. Dodaj delikatnie rodzynki, orzechy lub owoce, w zależności od upodobań. Wyłóż okrągłą formę pergaminem lub papierem do pieczenia. Wylej sernik do formy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra-dół. Piecz około 30 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Kiedy patyczek jest suchy, wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw w zamkniętym piekarniku jeszcze na około pół godziny, aby nie opadło. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!