Twoje żeberka będą wyjątkowo soczyste, dzięki tej sztuczce szefa kuchni. Przepis na piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem
Niespotykane połączenia często okazują się bardzo trafione. Podobnie jest w przypadku marynaty jabłkowej połączonej z keczupem i przyprawami, ponieważ taki sos uczyni z żeberek iście światowy przysmak! Koniecznie przetestuj to osobiście!
Składniki:
- 1200 g wieprzowych żeberek
- 100 g jabłkowego musu
- 100 g keczupu domowego
- 2 kg brązowego cukru
- 3-4 łyżki sojowego sosu
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Do miski należy dodać jabłkowy przecier, keczup, cukier, sos sojowy, czosnek, sok z połówki cytryny, cynamon, czerwoną paprykę oraz pieprz czarny. Całość należy dokładnie wymieszać.
Wieprzowe żeberka przygotuj w osobnej misie, a następnie zalej je gotową marynatą. Przykryj mięso, a następnie odłóż wszystko na około 30 minut, aby wszystko się dobrze zamarynowało. Po upływie 30 minut należy wyjąć żeberka i przełożyć je na blachę.
Przykryj całość folią i przełóż do piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza przez mniej więcej 50 minut. W momencie, gdy 50 minut upłynie, to można zdjąć folię i wstawić żeberka do piekarnika na kolejne 30-40 minut. W ten sposób uzyskamy piękny złocisty kolor.
Comments are closed.