Pałeczki ziemniaczane: Frytki chowają się do tego dania: 1 ziemniak, 1 jajko i mąka – Znikają ze stołu w kilka chwil
Pałeczki ziemniaczane stanowią pyszną przekąskę, którą można zaserwować nie tylko do mięsnych dań, ale również można je jeść całkiem oddzielnie.
To połączenie delikatnego ziemniaczanego puree wraz ze szczypiorkiem. Warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni!
Składniki:
- 1 duży ziemniak,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku,
- 3 g drożdży,
- 1 jajko,
- 300 g przesianej mąki pszennej,
- 180 ml mleka,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaka należy obrać, wypłukać, a następnie pokroić w plasterki. Później gotować go na parze albo w wodzie przez 20 minut.
Kiedy będzie już miękki, ugnieść z niego puree. W następnym etapie trzeba dodać przyprawy do smaku, czyli sól i pieprz oraz drożdże instant.
Później wlać mleko i wbić jajko. Na koniec należy przesiać mąkę do pozostałych składników i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przykryć miskę i odstawić ją na około godzinę, Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą i posiekać, a następnie dodać go do mieszaniny.
Ciasto umieścić w foliowym woreczku wraz z wyciętą końcówką i wyciskać masę do gorącego oleju.
Smażyć na złoty kolor.
Comments are closed.