Kapusta w cieście – Ta przekąska z kapusty skradła serce moich gości. Obłędny smak
Kiedy najdzie nas ochota na chrupiącą przekąskę to nie musimy od razu smażyć mięsa, zamawiać gotowych przekąsek, jeść niezdrowych chipsów, ani wydawać majątku na wyszukane potrawy.
Żeby zjeść coś chrupiącego wieczorem lub olśnić swoich gości niebanalną przekąską wystarczy mieć w lodówce…kapustę!
Składniki
- Kapusta 1 główka
- Jajka 3 szt.
- Majonez 4 łyżki
- Mąka 3 łyżki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Przyprawy do smaku
Przygotowanie
Przepis jest tak banalnie prosty, że wykonania go nie powinien bać się największy kuchenny laik. Do przyrządzenia przekąski potrzebujemy zaledwie piętnastu minut! W pierwszej kolejności należy zagotować wodę w garnku i posolić ją.
Następnie do wrzącej wody wkładamy kapustę na trzy minuty. Po tym czasie należy wyjąć warzywo z wody i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem ciasta. W tym celu należy wymieszać jajka i majonez w miseczce, następnie dodać mąkę sól i inne ulubione przyprawy. Powstałą mieszankę należy ujednolicić ręcznie lub za pomocą miksera.
W tak przygotowanym cieście należy maczać liście kapusty i podsmażać je na patelni aż do uzyskania złotego koloru. Chrupiące kawałki kapusty w cieście będą smakować wybornie w towarzystwie dipu.
Comments are closed.