Świetny przepis na beczkowe bułeczki. Są chrupiące nawet następnego dnia. Koniecznie zapisz przepis.

Świetny przepis na beczkowe bagietki – zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem!

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody (200 ml)
  • 1 łyżka cukru (10 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 łyżka drożdży instant (10 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • 5 filiżanek mąki pszennej (600 g)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z wodą, mlekiem, olejem i solą. Następnie tak przygotowane drożdże dodajemy do mąki i mieszamy.

Gdy wszystkie składniki ulegną połączeniu, wyrabiamy ciasto rękami, a następnie odstawiamy je na ok. 40 minut, by urosło.

Wyrośnięte ciasto powoli rozwałkowujemy za pomocą naoliwionych rąk i dzielimy je na mniejsze części.

Z przygotowanych części formułujemy ślimaki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy gotowe bagietki ścierką i odstawiamy na ok. 15 minut, by znów urosły.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!