Świetny przepis na beczkowe bułeczki. Są chrupiące nawet następnego dnia. Koniecznie zapisz przepis.
Świetny przepis na beczkowe bagietki – zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem!
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody (200 ml)
- 1 łyżka cukru (10 g)
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- 1 łyżka drożdży instant (10 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- 5 filiżanek mąki pszennej (600 g)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z wodą, mlekiem, olejem i solą. Następnie tak przygotowane drożdże dodajemy do mąki i mieszamy.
Gdy wszystkie składniki ulegną połączeniu, wyrabiamy ciasto rękami, a następnie odstawiamy je na ok. 40 minut, by urosło.
Wyrośnięte ciasto powoli rozwałkowujemy za pomocą naoliwionych rąk i dzielimy je na mniejsze części.
Z przygotowanych części formułujemy ślimaki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy gotowe bagietki ścierką i odstawiamy na ok. 15 minut, by znów urosły.
Comments are closed.