Zapach roznosi się po całej kuchni – nawet sąsiadka zapuka po przepis: Sernik „Łzy anioła” -szybki sernik z rosą.
Masa serowa – miksujemy twaróg, cukier, żółtka, kaszę manną, śmietanę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ubijamy białka z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy do grubości mniej więcej 5mm i wykładamy nim formę do pieczenia o średnicy 28cm.
Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczony spód i wykładamy na niego masę serową, a następnie pianę z białek.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut, aż pojawi się złota skorupka na wierzchu. Otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy je uchylone – nie wyjmujemy ciasta od razu, warto odczekać około pół godziny. *Jeśli białka opadną, to jest to normalne.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Rosy na górze ciasta możemy się spodziewać po upływie +/- 1,5 godziny. Do dekoracji można użyć np. borówek amerykańskich lub innych owoców.
Comments are closed.