Poszukujesz przepisu na smaczny i jednocześnie prosty w przygotowaniu deser, postaw na ciastka bananowe.
W swoim zeszycie z przepisami posiadam wiele różnych i nieraz skomplikowanych deserów, ale zdecydowanie moim ulubionym będzie ciasto bananowe.
Sympatia do tego ciasta pochodzi jeszcze z czasów mojego dzieciństwa, gdzie dostęp do słodyczy był bardzo ograniczony. Z tego też względu napoleon w wykonaniu mojej mamy jest moim ulubionym ciastem. Niestety to ciasto zawiera w sobie dużo cukru, co w dzisiejszych czasach nie jest zdrowe. Dlatego nauczyłam się piec to ciasto z mniejszą ilością cukru lub w ogóle bez jego dodatku.
Składniki na ciasto bananowe
- 1 jajko,
- 80 ml mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka syropu waniliowego,
- Pół łyżeczki oleju kokosowego,
- 1 banan,
- 30 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta bananowego:
Jajko, mleko, syrop, 1 łyżkę kakao, mąkę, olej kokosowy i proszek do pieczenia połącz ze sobą – do uzyskania gładkiej masy.
Tak powstałe ciasto ułóż w foremce, piecz przez 4 minuty w piekarniku lub ewentualnie w mikrofalówce.
Ciasto ostudź, a następnie pokrój na małe kawałki i zblenderuj razem z obranym bananem. Z tak powstałego ciasta uformuj kulki, obtocz je w pozostałej ilości kakao i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady to alternatywnie możesz wykorzystać inny słodzik, który akurat posiadasz w kuchni.
Comments are closed.