Poszukujesz przepisu na smaczny i jednocześnie prosty w przygotowaniu deser, postaw na ciastka bananowe.

W swoim zeszycie z przepisami posiadam wiele różnych i nieraz skomplikowanych deserów, ale zdecydowanie moim ulubionym będzie ciasto bananowe.

Sympatia do tego ciasta pochodzi jeszcze z czasów mojego dzieciństwa, gdzie dostęp do słodyczy był bardzo ograniczony. Z tego też względu napoleon w wykonaniu mojej mamy jest moim ulubionym ciastem. Niestety to ciasto zawiera w sobie dużo cukru, co w dzisiejszych czasach nie jest zdrowe. Dlatego nauczyłam się piec to ciasto z mniejszą ilością cukru lub w ogóle bez jego dodatku.  

Składniki na ciasto bananowe 

  • 1 jajko, 
  • 80 ml mleka, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 80 g mąki ryżowej, 
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego, 
  • Pół łyżeczki oleju kokosowego, 
  • 1 banan, 
  • 30 g gorzkiej czekolady, 
  • 2 łyżki kakao 

Przygotowanie ciasta bananowego:

Jajko, mleko, syrop, 1 łyżkę kakao, mąkę, olej kokosowy i proszek do pieczenia połącz ze sobą – do uzyskania gładkiej masy.

Tak powstałe ciasto ułóż w foremce, piecz przez 4 minuty w piekarniku lub ewentualnie w mikrofalówce.  

Ciasto ostudź, a następnie pokrój na małe kawałki i zblenderuj razem z obranym bananem. Z tak powstałego ciasta uformuj kulki, obtocz je w pozostałej ilości kakao i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady to alternatywnie możesz wykorzystać inny słodzik, który akurat posiadasz w kuchni.

Możesz także kulki ozdobić wiórkami kokosowymi, co z pewnością wzbogaci je wizualnie. Życzę smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!