Bochenek chleba: Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
Składniki
- 40 g drożdży żytnich
- 200 gramów wody
- 100 g mąki żytniej chlebowej
- 100 g drobnej mąki pełnoziarnistej
Dodatkowo:
- 300 g ubitej maślanki
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 60 g surowych, drobno startych ziemniaków
- 10-15 g otrębów pszennych
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2-2,5 równych łyżeczek soli
Przygotowanie
Składniki na zakwas dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem do fermentacji w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Do gotowego zakwasu dodać resztę składników i wymieszać luźne ciasto, które zgarniamy do lekko naoliwionej miski. Natychmiast złożyć ciasto w misce dłońmi nasączonymi olejem lub wodą, odwrócić opakowanie ciasta do góry dnem i odstawić na 30 minut.
Składamy drugi raz, ponownie odwracamy złożone opakowanie do góry dnem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie zgarniamy ciasto na oprószony mąką stół, składamy po raz ostatni i po krótkiej przerwie formujemy bochenek. Bochenek ułożyć na oprószonej mąką ściereczce w misce do wyrośnięcia.
Z czasem rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do 230°C. Ostrożnie rozwałkuj wyrośnięty chleb na blasze lub szpatułce wyłożonej papierem do pieczenia (folią) i włóż do piekarnika na rozgrzany kamień do pieczenia. Piec w 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).
Comments are closed.