Jeśli będziemy przestrzegać prostych procedur, będziemy się nim delektować – Legendarny kurczak z brzoskwinią.
Kurczak z brzoskwiniami w serze był hitem restauracyjnym końca XX wieku.
Później niektórzy znani szefowie kuchni kręcili nosem na danie retro. Jednocześnie, z ręką na sercu, gdy kurczak jest dobrze upieczony, jest to niesamowity przysmak!
Kurczak z brzoskwiniami
Brzoskwiniowy kurczak był uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Różniło się od tradycyjnego menu soczystością i przypominało „kuchnię zachodnią”, zwłaszcza gdy zamawiało się je z frytkami lub krokietami. Połączenie mięsa i owoców jest dość powszechne na świecie.
Kurczaka z brzoskwinią zwieńczył jednak plasterek sera, który w trakcie przygotowania pięknie się roztopił, tworząc jedwabistą warstwę na daniu. Delikatny smak mięsa, uzupełniony soczystymi słodkimi owocami w połączeniu z serem, sprawdza się do dziś. Ale tylko jeśli dobrze się przygotuje.
Dodaj soczystości do mięsa
Piersi były najczęściej używane do kurczaka brzoskwiniowego. I wysuszone piersi, to był jeden z głównych problemów popularnego dania. Co powiecie na pierś z kurczaka, żeby była pysznie soczysta? Początek leży już w odpowiednim zakupie. Jeśli kupisz złe mięso, prawdopodobnie nie będziesz w stanie zrobić z niego smakołyku. Zatrzymaj się na piersi z kurczaka u swojego ulubionego masarni, kup kurczaka pochodzenia czeskiego i najlepiej ze skórą.
Jak przygotować?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso w trakcie przygotowywania podsmażamy na patelni (którą można włożyć do piekarnika) na oleju lub maśle klarowanym, najpierw od strony ze skórą. Zajmuje to około 4 minut. Następnie odwróć mięso i dokończ gotowanie (około 3 minut). Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika i pozwól mięsu odpocząć przed podaniem. Zajmuje to tylko około 6 minut.
Lubisz eksperymentować i chcesz zapewnić sobie bardzo soczyste mięso? Następnie spróbuj przygotować piersi z kurczaka metodą sous vide, czyli w próżni. Polega to na zapakowaniu mięsa w idealnie zamykaną torebkę i przygotowaniu go w kąpieli wodnej.
Jak to zrobić?
Piersi wkładamy do woreczka, najlepiej z zamkiem błyskawicznym (są specjalne do sous vide). Wlej do niego kilka łyżek oleju lub masła, tak aby piersi pokryły się tłuszczem i zamknij torebkę. Włóż do wody, przymocuj do boku garnka i gotuj przez godzinę w temperaturze 60°C. Następnie ostrożnie wyjmij mięso z opakowania i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj patelnię i rozgrzej olej lub masło i krótko smaż piersi z obu stron na złoty kolor.
Trzecia opcja to lekko poklepać mięso, posolić i lekko obtoczyć w mące, a następnie usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Mąka pomoże zachować soczystość w środku. Wystarczy krótko zrumienić pierś z kurczaka na patelni z obu stron, a następnie gotować pod pokrywką przez kilka minut.
Wzbogać to nostalgiczne danie szynką
Czasami do kurczaka z brzoskwinią i serem dodawano plasterek szynki. Wybieraj szynki o najwyższej zawartości mięsa, najlepiej wieprzowe. Ma bardziej wyrazisty smak i lepiej komponuje się z piersią z kurczaka. Jeśli chodzi o brzoskwinię , w ogóle nie eksperymentuj i trzymaj się tradycyjnej procedury.
Wykorzystaj więc kompot z połówek owoców , odpowiednio odsączonych na sitku. Umieść brzoskwinię na wierzchu kurczaka, gdy jest jeszcze na patelni, połóż na nim plasterek sera i przykryj wszystko pokrywką. Jeśli masz własne brzoskwinie z lata, ta marka jest idealna. Ale inne owoce nie nadają się do tego dania. Jeśli chodzi o ser, możesz użyć zwykłego edamu, ale gouda lub cheddar też są świetne. Jeśli lubisz aromatyczne sery, sięgnij po szwajcarski ser raclette.
Sos można zaostrzyć
Twoje mięso jest pięknie soczyste i dopracowane w smaku. Możesz także wybrać sos. Nie musi to być nic specjalnego . Wystarczy wlać bulion z kurczaka do garnka, na którym przygotowywano mięso i gotować, aż zgęstnieje i zredukuje się. Następnie wymieszaj z kawałkiem masła.
Rezultatem będzie miękki sos. Możesz zostawić tak, jak jest, ale możesz też poprawić jego smak, dodając trochę białego wina. Drobno posiekana dymka lub szalotka również dodadzą smaku. Pikanterii dodaje odrobina octu balsamicznego lub pełnotłustej musztardy.
Kurczak Z Brzoskwiniami
Brzoskwiniowy kurczak był uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Różniło się od tradycyjnego menu soczystością i przypominało „kuchnię zachodnią”, zwłaszcza gdy zamawiało się je z frytkami lub krokietami. Połączenie mięsa i owoców jest dość powszechne na świecie.
Kurczaka z brzoskwinią zwieńczył jednak plasterek sera, który w trakcie przygotowania pięknie się roztopił, tworząc jedwabistą warstwę na daniu. Delikatny smak mięsa, uzupełniony soczystymi słodkimi owocami w połączeniu z serem, sprawdza się do dziś. Ale tylko jeśli dobrze się przygotuje.
Comments are closed.