Mini bułeczki są przepyszne i idealne na śniadanie. Już po pierwszym kęsie nie będziesz mógł przestać ich jeść. Przepis.
Ich wykonanie to sama przyjemność, a smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie.
Te bułeczki są łatwe do zrobienia, więc każdy może je zrobić. Ich pyszny smak sprawi, że będziesz je robić częściej! Są idealne na śniadanie w domu, w pracy lub w szkole.
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 120g jogurtu naturalnego
- 60 ml wody
- 50ml oleju rzepakowego
- 25g masła
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Białe nasiona sezamu do dekoracji
- Serek topiony z ziołami
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać ze sobą następujące składniki: wodę, jogurt naturalny, białka jaj, sól, sok z cytryny i cukier.
Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Użyj widelca, aby wymieszać wszystko. W misce rozpuść masło. Wymieszaj ciasto, aż stanie się jednolite. Odstaw ciasto na 15 minut.
Umieść ciasto na powierzchni takiej jak blacha do pieczenia lub deska. Uformuj z niego podłużne wałki. Podziel ciasto na małe kawałki i z każdego z nich uformuj kulki.
Z każdego kawałka uformować płaski placek i naciąć w połowie koła.
Zawijamy roladki w nadzienie i układamy na wierzchu. Ułożyć roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce ubij żółtko i łyżkę oleju. Posmaruj bułeczki pędzelkiem do ciasta. Posyp ziarnami sezamu i odstaw na chwilę.
Comments are closed.