Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Luksusowe drożdżówki.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki półgrubej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 200 ml oleju
- 2 żółtka
- jajko do posmarowania
Nadzienie serowe:
- 2 kostki twarogu
- cukier waniliowy
- łyżka cukru pudru
- łyżka rumu
Kruszonka:
- 100 g mąki półgrubej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
Przygotowanie
Ubij ręką 50 ml ciepłego mleka, kostkę drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki i pozwól drożdżom wyrosnąć.
W misce wymieszaj obie mąki, przesiej, dodaj sól i resztę cukru. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, olej i żółtka. Wyrabiamy elastyczne, nieklejące się ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na około 30 kawałków. Dłońmi spłaszczamy bułkę, wypełniamy farszem serowym i zawijamy jak bułkę/ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku ciasta robimy dziurkę i wypełniamy dżemem.
Comments are closed.