Znikają ze stołu w kilka chwil – Pyszne bułeczki nadziewane z przepisu mojej babci.
Chcesz odkryć nowy przepis? Te nietypowe i proste w wykonaniu bułeczki skradną twoje serce!
Bułeczki nadziewane kremowymi warzywami to tzw. bomboszki. Możesz je dowolnie wypełnić, lecz najlepiej smakują przy najpopularniejszym połączeniu pomidorów, sera i świeżych ziół.
Składniki ciasta:
- ok. 500 g mąki (3-3,5 szklanki, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna)
- 250 ml (szklanka) wrzącej wody
- ok. 40 g oleju rzepakowego (4 łyżki) + spora ilość do smażenia
- 5 g cukru (łyżeczka)
Składniki nadzienia:
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 200g sera (lub zamiennika, np. twarogu)
- 2 ząbki czosnku
- sól i zioła wedle uznania
Comments are closed.