Łatwy przepis na bułeczki serowe od mojej babci. Znikają ze talerza w kilka chwil, lepiej zrób większą porcję

Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku. Nie powinno się zagotować. Dodajemy do niego cukier i drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut tak, by składniki się połączyły.

W międzyczasie na drobnym sitku przesiewamy mąkę i mieszamy ją z łyżeczką soli. Teraz czas na jajka. Żółtko z jednego jajka oddzielamy i odstawiamy w oddzielnym pojemniku (warto przykryć je folią, żeby nie wyschło).

Jedno całe jajko roztrzepujemy z pozostałym białkiem, dodajemy drożdże i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy olej roślinny i ponownie wszystko mieszamy.

Przesianą mąkę z solą wysypujemy na stolnicę (równie dobrze możemy wyrobić wszystko w misce), robimy niewielkie zagłębienie, po czym wlewamy w nie naszą jajeczno-drożdżową mieszankę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy.

Następnie dodajemy 3 łyżki miękkiego masła (warto wyjąć je kilkanaście minut wcześniej z lodówki, co znacznie ułatwi nam łączenie składników) i zagniatamy ciasto dłońmi. Bardzo ważne jest, aby na zagniecenie ciasta poświęcić kilka minut. Jeśli ciasto odstaje od rąk to znak, że jest gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!