Wychodzą bardzo puszyste i miękkie: Tureckie bułeczki z patelni. Sklepowe pyzy się chowają – super smak
Tureckie bułeczki wykonuje się z ciasta drożdżowego.
Ich przygotowanie znacznie różni się od standardowego wyrabiania ciasta i pieczenia uformowanych bułek w piekarniku, bowiem ta receptura polega na przygotowaniu ich na… patelni! Ciasto wychodzi idealnie puszyste, a wykonane tureckie bułeczki smakują każdemu!
Składniki:
- 550 g mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- 200 ml oleju słonecznikowego,
- 240 ml mleka,
- 10 g koperku,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Drożdże należy pokruszyć w dłoniach i zalać je w misce 150 ml oleju roślinnego. Następnie dodać do tego mleko z solą i wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby połączyły się ze sobą.
Do uzyskanej mieszanki wsypywać mąkę pszenną i już zagnieść powstałe ciasto, które należy w następnym etapie przykryć i odstawić, żeby dzięki właściwościom drożdży – przybrało na objętości.
Ciasto podzielić na około 8 części. Z każdego z nich uformować w rękach kształt przypominający bułeczkę i umieścić ją na wysmarowanej wcześniej patelni olejem.
Patelnię z tak ułożonymi bułeczkami odstawić jeszcze na chwilę. Potem gotować tureckie bułeczki na małym ogniu pod przykryciem aż do zrumienienia spodu.
Comments are closed.