Dieta bulionowa – Nie musisz restrykcyjnie się głodzić i możesz jeść pyszny rosół niemal bez żadnych ograniczeń.

Ostatnio dużą popularnością cieszy się dieta tzw. bulionowa. Poleciła mi ją nawet dietetyczka, dzieląc się przepisem na rewelacyjną zupkę bulionową. Rosół sam w sobie na ogół kojarzy się z tłustym obiadem.

Tak wcale być nie musi, o czym przekonasz się, gdy wypróbujesz ten przepis. Pozwoli Ci on nawet na utratę niechcianych, nadwyżkowych kilogramów. Ponadto nasz rosołek smakuje nad wyraz dobrze, będziesz go spożywać bez stresu o kalorie. Co więcej, ma on ich mniej niż najbardziej dietetyczna sałatka.

Kluczem do sukcesu jest zjadanie go przynajmniej dwa razy w tygodniu. Istotne jednak jest to, aby nie robić tego w dniach następujących po sobie. Trzeba zrobić przynajmniej jednodniową przerwę między tym sposobem na obiad.

W kwestii doboru mięsa, wybór należy do Ciebie. Możesz kupić zarówno drób, czyli indyka czy kurę lub wieprzowinę bądź wołowinę. Musisz tylko pamiętać o jednej, istotnej zasadzie. Przygotowując ten bulion, mięso należy ugotować wraz z kośćmi. Dzięki nim, zostanie on ubogacony w tak wartościowy kolagen.

Ta substancja zawiera białko, przez co skutecznie działa na zmarszczki, spłycając je, niwelując, a nawet likwidując. Ponadto skutecznie działa na rozstępy. Ma też właściwości zdrowotne, m.in. wzmacnia stawy. Rosół to zupa, która nie powstaje szybko. Wręcz przeciwnie wymaga długiego, powolnego gotowania. Metodą tradycyjną zajmuje około trzech/czterech godzin, a w szybkowarze mniej więcej półtorej godziny.

Opcjonalnie możesz do niego dodać składniki, które warto dodać, gdyż go ubogacą. Są to takie jak ocet, pomidory, sok z cytryny i inne. Poniżej znajdziesz nasz przykładowy przepis na rosół z kurczaka.

Składniki:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!