- gałązka tymianku
- kawałki kurczaka z kością
- 4 kulki pieprzu
- cebula
- 2 marchewki
- 1 liść laurowy
- 3 łyżeczki octu
- 1 łodyga selera
- ok.1 cm imbiru (starty)
Przygotowanie:
Pamiętaj, że podane przyprawy możesz modyfikować według własnych upodobań. Ważne tylko, abyś tylko nie pominął(ęła) octu.Także gatunek mięsa możesz wybrać taki, jaki Ci najbardziej odpowiada.
Umyj mięso i osusz. Zważ mięso i przygotuj wodę, w proporcji na 1 kilogram mięsa, 4 litry wody. Następnie włącz piekarnik na 220°C. Gdy osiągnie on już ustawioną temperaturę, wstaw do niego kości z mięsem na blaszce. Podpiecz je przez 15 minut. Dzięki temu bulion zyska bogatszy aromat i złotą barwę.
Zalej mięso odmierzoną wodą i dodaj pozostałe składniki. Możesz opcjonalnie opalić cebulę, dla wzmocnienia smaku. Gotuj bulion na wolnym ogniu według czasu podanego powyżej. Co jakiś czas zamieszaj go.
Comments are closed.