Pyszna szybka cebulowa sałatka – zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.
Nie każdy lubi cebulę, ale odpowiednio przygotowana sprawia, że niemal każdy się do niej przekona.
Wystarczy przyrządzić tę szybką i smaczną sałatkę, by na nowo odkryć smak tego warzywa. W dodatku potrawa jest niezwykle sycąca i świetnie nadaje się na różne okazje.
Składniki:
- 3-4 jajka
- 3-4 duże cebule
- cukier
- sól
- ocet
- majonez/jogurt naturalny/śmietana
- ciepła, przegotowana woda
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz, oczyść i pokrój w piórka. Całość przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, a następnie pokój je w kostkę.
Po upływie kwadransu odcedź cebulę od wody, a wodę wylej. Przygotuj nową marynatę – w szklance wody rozpuść łyżkę soli, łyżkę cukru i łyżkę octu. Wymieszaj, aż wszystko się rozpuści i zalej mieszanką cebulę. Odstaw na około 20 minut.
W ostatnim kroku odcedź ponownie cebulę, dodaj do niej pokrojone wcześniej jajka i zapraw majonezem (ok. 2 łyżki). Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zmieszać majonez z jogurtem naturalnym. Alternatywnie pasuje też śmietana.
Comments are closed.