Pyszne, delikatne i aromatyczne. Szybko i pysznie. Cebulowe ciasto z jajkiem jest niezwykle smaczne.
Może nie jest to przepis na typowe ciasto z masą i biszkoptem, ale jest warte uwagi. Pyszne, delikatne i aromatyczne – jednym słowem – poezja.
Ja osobiście je pokochałam od razu, a podane gościom stało furorą! Znajomi wypytywali się mnie o przepis i pisali potem jak pyszne ciasto im wyszło. Co więcej zrobienie go nie zajmuje wcale długo, a dźwięk chrupiących brzegów aż cieszy i uszy i oczywiście podniebienia.
Składniki:
*na ciasto– 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko (samo żółtko)
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 30 ml zimnej wody
*nadzienie
- 2 gotowane jaja kurze
- duży pęczek szczypiorku
- 2 sztuki serka topionego
*pozostałe składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki stołowe mleka (ewentualnie śmietany)
- sól, papryka (do smaku)
Przygotowanie:
Do miski z przesianą mąką dodaj sól, sodę i wymieszaj. Schłodzone masło pokrój na kostki i dodaj do mąki. Wszystko utrzyj tak, żeby powstały tzw. „okruchy”. Do mieszanki dodaj żółtko, zimną wodę i zagnieć szybko rękami, tak żeby powstało kruche ciasto.
Uformuj z ciasto kulę, włóż do folii spożywczej i chłódź w lodówce przez pół godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie do ciasta. Pęczek szczypiorku dobrze umyj, osusz i posiekaj drobno nożem.
Ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w małą kostkę. Następnie połącz je z posiekanym szczypiorkiem i dokładnie wymieszaj. Po upływie 30 min. wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię spożywczą i rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy.
Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niej ciasto, tak aby pokrywało ono również boki formy. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, tak aby podczas pieczenia dostało się do niego powietrze. Schłodzone serki topione zetrzyj na tarce i posyp równomiernie całe ciasto.
Przygotowaną wcześniej masę z jajek i szczypiorku wyłóż na wierzchu. Do miski włóż jajka, sól, paprykę (ja daje pół łyżeczki) oraz dolej mleko i wymieszaj wszystko trzepaczką do połączenia składników. Tę masę wylej na ciasto jajeczne.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, poczekaj aż ostygnie i wtedy wyjmij z blaszki i podawaj. Na wierzch gotowego ciasta można dać pokrojony szczypiorek do smaku.
Comments are closed.