Robię codziennie: Przepis na chleb dla początkujących – tego przepisu zawsze wychodzi chrupiący i puszysty.
Jeśli kiedykolwiek wydawało Ci się, że upieczenie chleba to nie lada wyzwanie – zapoznaj się z naszym przepisem.
Chleb który Ci proponujemy jest pyszny, chrupiący, miękki w środku i co najważniejsze łatwy w przygotowaniu.
Składniki na jeden duży bochenek chleba:
- 500g mąki pszennej (albo mąki pszennej wymieszanej z mąką pełnoziarnistą lub żytnią. Wtedy użyj około 335g mąki pszennej oraz 165g innej mąki).
- 400 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 7g suchych drożdży
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
- olej lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki
- łyżka bułki tartej
- przyprawy (jeśli nie chcesz aby Twój chleb smakował ziołami możesz pominąć ten składnik)
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem powinno być zrobienie zaczynu. Do miski wsyp suche drożdże, cukier oraz wlej wodę. Odstaw na około 10min do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wlej wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie miało żadnych grudek, przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć i nabierać objętości około 30-45min.
W międzyczasie przygotuj swoją foremkę na ciasto.
Olejem wysmaruj wszystkie boki keksówki, a następnie obsyp dokładnie bułką tartą. Dzięki tak przygotowanej formie unikniesz spalenia się chleba oraz przywarcia do blaszki.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do keksówki. Pozostaw je jeszcze na kilka dodatkowych minut, aby odpoczęło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przełóż do niego formę z ciastem. Chleb powinien piec się około godziny.
Comments are closed.