Przepis na przepyszny domowy chleb, który co ważne można wykonać nawet nie posiadając piekarnika.

Bardzo łatwy do zrobienia chleb… z patelni.

Chyba wszyscy zgodzą się, że pieczywo zrobione w domu jest lepsze niż to kupione w markecie. Niestety nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Wiemy, że nie każdy ma piekarnik. Z tym przepisem jednak brak piekarnika przestaje być przeszkodą! Wystarczy mieć… patelnię!

Do realizacji tego prostego przepisu oprócz patelni przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 330 ml wody
  • olej do smażenia

Do dzieła

Do ciepłej wody wrzuć świeże, skruszone drożdże i wymieszaj wszystko aż do momentu gdy drożdże się rozpuszczą. (Jeśli używasz drożdży suszonych to wsyp je po prostu do miski z pozostałymi sypkimi składnikami).

Rozpuszczone drożdże, mąkę i sól wsyp do miski. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto ugniataj aż uzyskana masa będzie gładka i jednolita. Wtedy uformuj z niej dwie kule i odstaw je na około pół godziny do wyrośnięcia.

Patelnię wysmaruj olejem. Kiedy ciasto wyrośnie wyłóż je na patelnię. Smaż pod przykryciem przez 12-15 minut na średnim ogniu.

Po wymienionym czasie wysmaruj chleb olejem i odwróć na drugą stronę.

Smaż tak samo jak poprzednio.

I gotowe! Nie wierzysz?

Spróbuj jakie to proste i ciesz się dwoma pachnącym, domowym pieczywem, które zadowoli niejednego smakosza.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!