Przepis na przepyszny domowy chleb, który co ważne można wykonać nawet nie posiadając piekarnika.
Bardzo łatwy do zrobienia chleb… z patelni.
Chyba wszyscy zgodzą się, że pieczywo zrobione w domu jest lepsze niż to kupione w markecie. Niestety nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Wiemy, że nie każdy ma piekarnik. Z tym przepisem jednak brak piekarnika przestaje być przeszkodą! Wystarczy mieć… patelnię!
Do realizacji tego prostego przepisu oprócz patelni przygotuj:
- 500 g mąki pszennej
- 5 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 330 ml wody
- olej do smażenia
Do dzieła
Do ciepłej wody wrzuć świeże, skruszone drożdże i wymieszaj wszystko aż do momentu gdy drożdże się rozpuszczą. (Jeśli używasz drożdży suszonych to wsyp je po prostu do miski z pozostałymi sypkimi składnikami).
Rozpuszczone drożdże, mąkę i sól wsyp do miski. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto ugniataj aż uzyskana masa będzie gładka i jednolita. Wtedy uformuj z niej dwie kule i odstaw je na około pół godziny do wyrośnięcia.
Patelnię wysmaruj olejem. Kiedy ciasto wyrośnie wyłóż je na patelnię. Smaż pod przykryciem przez 12-15 minut na średnim ogniu.
Po wymienionym czasie wysmaruj chleb olejem i odwróć na drugą stronę.
Smaż tak samo jak poprzednio.
I gotowe! Nie wierzysz?
Comments are closed.