W dużej misce wymieszaj 300 g mąki uniwersalnej, 4 g proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 5 g soli i 10 g cukru. Dodaj 125 g jogurtu greckiego, 100 ml mleka i 30 g roztopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i jednolite. Przykryj ciasto i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło. Zetrzyj ulubiony ser i posiekaj szczypiorek. Podziel ciasto na 8 równych części. Rozwałkuj każdą część na okrągły placek.
Na środek każdego placka nałóż trochę sera i szczypiorku. Złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając nadzienie, i zlep je, tworząc kulkę. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę na placek. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Smaż każdy placek z obu stron, aż będą złociste i dobrze upieczone. Roztop 50 g masła i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Dobrze wymieszaj. Posmaruj gorące chlebki przygotowanym masłem czosnkowym. Ułóż chlebki na talerzu i podawaj na ciepło.
Comments are closed.