Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Chrupiące ziemniaczki w złotej skórce – Nikt nie robi lepszych.
Chrupiąca i złocista skórka – to efekty pieczenia ziemniaków w rękawie 🙂
Ziemniaki można podać na wiele różnych sposobów, wszystkie są dobre, ale ten na pieczone jest na prawdę wyjątkowy, trzeba tego spróbować.
Kiedy podasz je na obiad możesz mieć pewność, że rodzina, jak i goście będą zachwyceni. A przy tym nie potrzeba dużo czasu by przygotować te ziemniaki właśnie w taki sposób.
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- czosnek 2-3 ząbki
- pietruszka – pęczek
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
- pieprz i przyprawa do ziemniaków – szczypta
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki można upiec ze skórą, jeśli jednak takie nie są trzeba je dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie ziemniaki trzeba pokroić na ćwiartki, po czym za pomocą drewnianego patyczka porobić w nich dziurki i kilku miejscach.
Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a pietruszkę drobno posiekać. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą oliwę, czosnek, zioła, musztardę, oraz przyprawy. Teraz należy włożyć ziemniaki i dobrze pomieszać.
Comments are closed.