Ciasteczkowy deser – Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które zapewne masz już w swojej kuchni.

Dzisiaj przygotujemy wyjątkowy deser, który jest zarówno prosty, jak i niezwykle smaczny.

Nasze ciasto na bazie ciastek, mleka, jogurtu i cytryny to doskonały sposób na zaskoczenie swoich bliskich czymś nowym i przepysznym. Jest to deser, który nie tylko wygląda efektownie, ale także zachwyca swoim smakiem i kremową konsystencją.

Przygotowanie tego deseru jest bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które zapewne masz już w swojej kuchni. Każdy krok jest dokładnie opisany, dzięki czemu z łatwością poradzisz sobie z przygotowaniem tego deseru. Zatem, zabierzmy się do pracy i stwórzmy coś naprawdę wyjątkowego! Zapraszam do wspólnego gotowania i odkrywania nowych smaków!

Składniki:

  • 200g ciastek
  • 6 łyżek stopionego masła (80g)
  • Forma do ciasta 8×11 cali (18×28 cm)
  • 4 szklanki mleka (950 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (170g)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej (45g)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (120g)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (100 ml)
  • 1 1/4 szklanki wody (300 ml)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (25g)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 szklanki cukru (50g)
  • Biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrusz 200g ciastek i wymieszaj je z 6 łyżkami stopionego masła (80g) do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż masą spód formy do ciasta o wymiarach 8×11 cali (18×28 cm). Przechowuj w lodówce przez 30 minut. W garnku podgrzej 4 szklanki mleka (950 ml) na średnim ogniu. Dodaj 3/4 szklanki cukru (170g) i 5 łyżek mąki kukurydzianej (45g), ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodaj 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (120g) i dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce przez 30 minut. W innym garnku podgrzej 1/3 szklanki soku z cytryny (100 ml) i 1 1/4 szklanki wody (300 ml) na średnim ogniu.

Dodaj 3 łyżki mąki kukurydzianej (25g), 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/4 szklanki cukru (50g), ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przechowuj w lodówce przez 1 godzinę. Na schłodzony spód z ciastek wylej masę mleczną, a na wierzch masę cytrynową. Przechowuj w lodówce przez 1 godzinę, aby deser dobrze się schłodził i zestalił. Udekoruj deser startą białą czekoladą.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!