Sprawdzony przepis od mojej babci: W kilka chwil przygotuj te pyszne ciastka Minutka.

Ciasteczka “Minutka”

Wypełnione dżemem ciasteczka “Minutka” przygotowane według podanego przepisu są słodkie, smakowite, piękne, a do tego bardzo dobrze smakują. Cechują się miękkością i delikatnością, natomiast upieczenie ciasteczek jest nieskomplikowane; tak samo, jak wyrobienie ciasta. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie herbaty czy kawy. 

Składniki: 

  • mąka pszenna – 350g,
  • schłodzone masło – 120g,
  • kwaśna śmietana – 100g,
  • cukier – 50g,
  • jajko – 1 szt., 
  • soda – ½ łyżeczki
  • sól – ¼ łyżeczki
  • nadzienie – wybrany dżem

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać do oddzielnego naczynia. Masło zetrzeć na tarce na grubych oczkach, po czym wymieszać i ucierać je z mąką. Jajko wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier oraz śmietanę. Następnie wszystko razem wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek) aż do powstania białej piany. 

W następnej kolejności do roztrzepanych z cukrem i śmietaną jajek dodać wodę oraz sól.  Całość wlać do mąki z masłem i wymieszać. Powstałe ciasto wyłożyć na blat roboczy, podsypać mąką i zagnieść rękoma. Zagniecione, podzielone na pół ciasto rozwałkować na prostokąty. Nie powinny być one grubsze, niż 4 milimetry.

Tak przygotowane ciasto pociąć na mniejsze kwadraty (w zależności od pożądanej wielkości, ok. 5 cm x 5 cm). Na środku każdego z nich umieścić wybrany przez siebie dżem. 

W dalszej kolejności zawinąć jeden z rogów kwadratu do środka, po czym “zawinąć” na niego przeciwny róg, zawijając ciasteczka w swego rodzaju rulony. Przygotowaną blachę posmarować olejem i umieścić na niej słodkości. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10-15 minut. 

Słodkość ciasteczek można dowolnie regulować wedle pożądanej słodyczy dodając więcej lub mniej cukru do ciasta. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!