Sprawdzony przepis od mojej babci: W kilka chwil przygotuj te pyszne ciastka Minutka.
Ciasteczka “Minutka”
Wypełnione dżemem ciasteczka “Minutka” przygotowane według podanego przepisu są słodkie, smakowite, piękne, a do tego bardzo dobrze smakują. Cechują się miękkością i delikatnością, natomiast upieczenie ciasteczek jest nieskomplikowane; tak samo, jak wyrobienie ciasta. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie herbaty czy kawy.
Składniki:
- mąka pszenna – 350g,
- schłodzone masło – 120g,
- kwaśna śmietana – 100g,
- cukier – 50g,
- jajko – 1 szt.,
- soda – ½ łyżeczki
- sól – ¼ łyżeczki
- nadzienie – wybrany dżem
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną przesiać do oddzielnego naczynia. Masło zetrzeć na tarce na grubych oczkach, po czym wymieszać i ucierać je z mąką. Jajko wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier oraz śmietanę. Następnie wszystko razem wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek) aż do powstania białej piany.
W następnej kolejności do roztrzepanych z cukrem i śmietaną jajek dodać wodę oraz sól. Całość wlać do mąki z masłem i wymieszać. Powstałe ciasto wyłożyć na blat roboczy, podsypać mąką i zagnieść rękoma. Zagniecione, podzielone na pół ciasto rozwałkować na prostokąty. Nie powinny być one grubsze, niż 4 milimetry.
Tak przygotowane ciasto pociąć na mniejsze kwadraty (w zależności od pożądanej wielkości, ok. 5 cm x 5 cm). Na środku każdego z nich umieścić wybrany przez siebie dżem.
W dalszej kolejności zawinąć jeden z rogów kwadratu do środka, po czym “zawinąć” na niego przeciwny róg, zawijając ciasteczka w swego rodzaju rulony. Przygotowaną blachę posmarować olejem i umieścić na niej słodkości. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10-15 minut.
Comments are closed.