Znikają już pierwszego dnia po ich przygotowaniu: Ciastka miodowe – Przysmak na świąteczny stół.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki poza mąką umieścić w małym garnku. Mieszać na małym ogniu do momentu aż rozpuści się cukier. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Tak przygotowaną masę wlewamy na mąkę.
Następnie ciasto trzeba wyrobić i odstawić na 2 godziny. Po upływie 2 godzin ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście wyciąć koła o średnicy ok. 3 cm. Wycięte koła układamy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Ułożone koła z ciasta trzeba piec około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Grubą mąkę wymieszać w mleku razem z cukrem waniliowym. Wszystko trzeba ugotować na gęstą masę. Po ugotowaniu poczekać, aż masa ostygnie. Masło z cukrem, który dodajemy do smaku. Do ubitego masła z cukrem stopniowo dodawać wystudzoną masę. Całość ubijamy na gładką masę.
Gładką masę układamy na koła z upieczonego ciasta. Koła z masą zanurzać w polewie. Polewę przygotujemy, rozpuszczając czekoladę z nie dużą ilością tłuszczu. Ciastka można udekorować orzechami drobno posiekanymi.
Comments are closed.