Tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Ciocia zdradziła przepis na to pyszne ciasto. Ten smak uzależnia.
Ten przepis jest po prostu stworzony dla osób, które uwielbiają czekoladę i czekoladopodobne wytwory!
Domowe wypieki na pewno bardziej cieszą niż te, które kupimy w sklepie, a to ciasto ucieszy nasze kubki smakowe, ale także oczy i nos.
Co będzie Ci potrzebne?
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 8 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek (według uznania)
Składniki na masę:
- 300 g mascarpone
- 100 g masła
- 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka cytryny
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady
- 3 łyżki mleka
Naszym pierwszym krokiem w kuchni będzie ubicie jajek z cukrem.
Następnie do tego dodajemy olej i mleko, a na sam koniec rodzynki i mąkę. Przygotuj blachę: posyp ją mąką i przelej na nią ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.
Kiedy jest gotowy do użycia blachę z ciastem wkładamy i pieczemy przez 30 minut. W tym samym czasie możemy przygotować masę: mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (pamiętaj, aby było ono pozostawione chwilę wcześniej w temperaturze pokojowej) oraz startą skórkę z cytryny.
Ostygnięte ciasto smarujemy przygotowanym kremem. Naszym ostatnim krokiem będzie roztopienie czekolady z mlekiem. Pamiętaj o mieszaniu!
Comments are closed.