Domowe pyszne ciasto cytrynowe – obłędne w smaku. Sprawdzony przepis tutaj. Nikt nie robi lepszego

Jeśli szukasz przepisu na szybkie, łatwe a w dodatku pyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach to właśnie takim chcemy się dziś z Tobą podzielić.

Domowe ciasto cytrynowe to super pomysł na rodzinne spotkanie czy herbatkę z przyjaciółmi. Ma doskonały cytrynowy smak i piękny zapach. Przygotujesz go z łatwością i na pewno się uda.

Składniki na domowe ciasto cytrynowe

  • mąka pszenna – 280 g
  • cukier – 180 g
  • masło – 200 g
  • jajka – 4 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier waniliowy – 10 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kandyzowane owoce – opcjonalnie

Składniki na lukier

  • cukier puder – 120 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • woda

Wykonanie ciasta

W naczyniu ubijamy jajka z cukrem przez około 2-3 minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, cukier waniliowy, otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Możemy dodać kandyzowane owoce – ale nie jest to konieczne.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – najlepiej o średnicy 24 cm i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut – patyczkiem możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy lukier do dekoracji – cukier puder mieszamy z sokiem cytryny i wodą – ucieramy łyżką do gładkości. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy lukrem i odstawiamy jeszcze na chwilę aż lukier stężeje. Kroimy i podajemy do stołu.

Pyszny cytrynowy smak ze słodyczą lukrowej polewy zachwyci każdego! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!