Domowe pyszne ciasto cytrynowe – obłędne w smaku. Sprawdzony przepis tutaj. Nikt nie robi lepszego
Jeśli szukasz przepisu na szybkie, łatwe a w dodatku pyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach to właśnie takim chcemy się dziś z Tobą podzielić.
Domowe ciasto cytrynowe to super pomysł na rodzinne spotkanie czy herbatkę z przyjaciółmi. Ma doskonały cytrynowy smak i piękny zapach. Przygotujesz go z łatwością i na pewno się uda.
Składniki na domowe ciasto cytrynowe
- mąka pszenna – 280 g
- cukier – 180 g
- masło – 200 g
- jajka – 4 szt.
- cytryna – 1 szt.
- cukier waniliowy – 10 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kandyzowane owoce – opcjonalnie
Składniki na lukier
- cukier puder – 120 g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- woda
Wykonanie ciasta
W naczyniu ubijamy jajka z cukrem przez około 2-3 minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, cukier waniliowy, otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Możemy dodać kandyzowane owoce – ale nie jest to konieczne.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – najlepiej o średnicy 24 cm i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut – patyczkiem możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy lukier do dekoracji – cukier puder mieszamy z sokiem cytryny i wodą – ucieramy łyżką do gładkości. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy lukrem i odstawiamy jeszcze na chwilę aż lukier stężeje. Kroimy i podajemy do stołu.
Comments are closed.