Ciasto egipskie to przepyszne ciasto rozpływające się w ustach i do tego szybkie w przygotowaniu.

Ciasto egipskie. To na pewno zaskoczy Twoich gości.

Ciasto egipskie to pyszny deser, idealnie nadaje się do podania zarówno jako tort jak i ciasto do kawy. Wspaniale sprawdzi się też na stole, w trakcie świąt. Niebanalne, lekkie, wprost rozpływa się w ustach. Ten deser to przeplatające się warstwy kremu budyniowego, kremu śmietanowego i orzechowego biszkoptu.

Składniki 

Ciasto

  • 9 białek
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 7,5 łyżki cukru
  • 150 g orzechów włoskich

Krem budyniowy

  • 9 żółtek
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 20 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła

Krem śmietanowy

  • 350 ml śmietanki
  • 150 g orzechów włoskich
  • 300 g cukru

Przygotowanie 

Możesz przygotować masę na każdy z 3 blatów osobno dzieląc składniki na 3 lub przygotować całą masę na raz i podzielić ją na 3 części do pieczenia. Blaty muszą być pieczone od razu po przygotowaniu.

Białka ubij ze szczyptą soli, w suchej misie, na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i ubijaj do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne kryształki cukru.  Dodaj mąkę i zmielone orzechy – delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, użyj do tego rózgi kuchennej.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Okrągłą lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem, może to być masło lub olej roślinny. Przełóż ciasto do blachy, delikatnie tak by piana nie opadła. Ciasto piecz przez około 20 minut.

W zimnym garnku wymieszaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy/ cukier z prawdziwą wanilią, mąkę i mleko – masa powinna być jednolita. Umieść garnek z masą do kremu na źródle ciepła.

Gotuj masę, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, zdejmij garnek z ognia i mieszaj jeszcze przez 2 minuty. Pozostaw masę do ostudzenia.

Masło utrzyj i dodaj do niego ostudzony krem, ucieraj dalej do połączenia składników. W garnku skarmelizuj cukier. Od razu po uzyskaniu karmelowego koloru zdejmij garnek ze źródła ciepła i wylej masę na kartkę pergaminu. Przykryj masę kolejną warstwą papieru. Po wystygnięciu połam karmel przy użyciu wałka.

W suchym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę na sztywną pianę, dodaj połamany karmel i posiekane orzechy – wymieszaj.

Składanie ciasta – Układaj kolejno

  • blat ciasta
  • krem budyniowy
  • krem śmietanowy

Wierzch ciasta możesz posypać orzechami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!