Szybkie, bez pieczenia – Ciasto Ekler. Rozpływa się w ustach. Obłędny smak.

Jak często zdarza Ci się sytuacja, gdy dzwonią niezapowiedziani goście? I jak często zastanawiasz się wtedy, co dla nich upiec nim zdążą zapukać do drzwi?

Ten pyszny, błyskawiczny ekler z masą budyniową przygotujesz dosłownie w 15 minut, gdyż nie wymaga pieczenia. Czas, w którym będzie się chłodził w lodówce, przeznaczysz na szybkie ogarnięcie domu i wykonanie nieskazitelnego makijażu. Nikt nie uwierzy, że w tak krótkim czasie zrobiłaś ciasto z domowym budyniem.

Składniki na budyń:

  • 520 ml zimnego mleka
  • 1 żółtko średniego jaja
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z jednej laski wanilii
  • 3 łyżki cukru

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:

  • 400 g ciasteczek (kruchych, maślanych, biszkoptów lub innych ulubionych)

Rozpocznij od przygotowania prawdziwego, domowego budyniu. 250 ml mleka wlej do rondelka o grubym dnie i postaw na małym ogniu, niech się spokojnie podgrzewa. Do reszty mleka wsyp 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, ekstrakt z wanilii oraz żółtko.

Roztrzep energicznie kuchenną rózgą, następnie wlej wszystko do gotującego się mleka. Powoli podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by całość się nie przypaliła i nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje odstaw go do ostygnięcia.

Formę na ciasto lub inne płaskie naczynie wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową i wypełnij ściśle częścią ciasteczek. Na tym etapie musisz zdecydować, ile warstw deseru zmieści się w Twoim naczyniu i odpowiednio dobrać ilość wykładanych ciastek.

Następnie wyłóż masę budyniową i przykryj ją kolejnymi ciasteczkami. Proces ten możesz powtórzyć, lecz nie jest to konieczne. Nasz eklerek może być jednowarstwowy.

Przygotuj kakaową polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. Wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej faktury. Nieco schłodzoną i gęstniejąca już masą polej ciasto, po czym wszystko odstaw do lodówki.

Podawaj schłodzone. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!