Kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser – Każdy chce ten przepis.
Doskonały i zupełnie prosty pomysł z ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki. Jest pyszny, szybki i fantastycznie smaczny, koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (kupiłam schłodzone w Lidlu)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (dałam budyń bez gotowania)
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietanki do ubijania
- Opcjonalny: Pokrojone jabłka, Cukier, Masło, Cynamon
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy łopatą na kwadraty.
Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Ubij budyń w zimnym mleku. Jeśli gotujemy z klasycznego budyniu, po ugotowaniu przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę też ubijamy i łączymy obie substancje.
Upieczone ciasto kroimy w środku.
Krem nałożyć na połowę za pomocą woreczka cukierniczego, ułożyć wierzch ciasta i gotowe.
Jeśli chcesz również dodać warstwę owoców, polecamy karmelizowane jabłko. Jabłka pokroić w kostkę.
Rozpuść masło na patelni.
Dodaj jabłka, cukier, cynamon i dobrze wymieszaj.
Gdy jabłka zmiękną, najpierw nakładamy warstwę jabłek na pokrojone w plastry ciasto francuskie.
Comments are closed.