Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk. Proste ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto, które zasmakuje każdemu

Niezwykłe ciasto, które kakaowym spodem oraz wilgotnym i fantastycznie wilgotnym twarogiem, zachwyci każdego. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Jesteś smakoszem ciast i chcesz uzyskać wyborne efekty bez dużego nakładu pracy? Nie zastanawiaj się, ten przepis będzie idealny dla ciebie!

Składniki

Do przyrządzenia tego ciasta, będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • proszek do pieczenia
  • 4 żółtka i białka
  • cukier wanilinowy
  • 700 g twarogu
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania

Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, 3 żółtka oraz kakao i wyrabiaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie otrzymane ciasto podziel na dwie części. Każdą oddzielnie owiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.

Twaróg pokrusz na drobne kawałki, dodaj do niego 150g cukru pudru, żółtka i cukier wanilinowy. Według uznania na tym etapie możesz dodać również odrobinę startej skórki z cytryny, która nada ciastu niezwykłego aromatu.

Następnie ubij białka na sztywną masę i dodaj delikatnie szpatułką do wcześniej przygotowane twarogu.

Na koniec, wysoką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki. Jedną z dwóch części odwiń z folii, rozwałkuj bądź porwij na mniejsze kawałki i wyściel nimi dno blaszki, tak aby nie pozostały puste przestrzenie.

Następnie wyłóż to masą twarogową, a potem drugą część ciasta, które na tym etapie można zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni, zgodnie z zasadą suchego patyczka.

Po wykonaniu tych czynności pozostaje tylko cieszyć się jego nieziemskim smakiem rozpływającym się w ustach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!