Najpopularniejszy tort kremowy. Gotowy w 20 minut, zjedzony w 5: Fantazyjny banan.
Idealne połączenie banana i kremowego budyniu waniliowego. Spróbuj!
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1/2 proszku do pieczenia
- odrobina oleju (z oka, nie za dużo)
- 3 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Polewa do ciastek:
- 100 ml mleka
- 3 łyżki rumu
Krem:
- 3 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- 150 g margaryny
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 250 ml słodkiej śmietanki do ubijania
- 4 banany
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka miesza się z cukrem na pianę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i olej, wymieszać na kremową masę.
Na koniec dodaj 3 łyżki kakao. Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą kakaową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Świeżo upieczony biszkopt polać przegotowanym mlekiem, do którego dodałaś rum. Ostudzić. Następnie na całą powierzchnię biszkoptu kładziemy pokrojone w plastry banany.
Ugotuj budyń i ostudź, dodaj margarynę do wystudzonego budyniu i dobrze wymieszaj. Wlej banany i pozwól im zgęstnieć. Na koniec udekoruj bitą śmietaną.
Comments are closed.