Najpopularniejszy tort kremowy. Gotowy w 20 minut, zjedzony w 5: Fantazyjny banan.

Idealne połączenie banana i kremowego budyniu waniliowego. Spróbuj!

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • odrobina oleju (z oka, nie za dużo)
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka

Polewa do ciastek:

  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki rumu

Krem:

  • 3 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 150 g margaryny
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 250 ml słodkiej śmietanki do ubijania
  • 4 banany

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Żółtka miesza się z cukrem na pianę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i olej, wymieszać na kremową masę.

Na koniec dodaj 3 łyżki kakao. Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą kakaową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Świeżo upieczony biszkopt polać przegotowanym mlekiem, do którego dodałaś rum. Ostudzić. Następnie na całą powierzchnię biszkoptu kładziemy pokrojone w plastry banany.

Ugotuj budyń i ostudź, dodaj margarynę do wystudzonego budyniu i dobrze wymieszaj. Wlej banany i pozwól im zgęstnieć. Na koniec udekoruj bitą śmietaną.

Możesz posypać startą czekoladą. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!