Ten słodki, orzechowy deser zachwyci całą twoją rodzinę i przyjaciół. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Z tego przepisu powstaje pyszne i proste ciasto kawowe.

Można je przygotować z orzechów, orkiszu i amarantusa. Przepis zaadaptowany z książki „Kulinarna Maniusia”. Ciasto powinno być schłodzone. Najlepiej przechowywać je przez noc w lodówce.

Składniki na ciasto kawowe

  • 160 g herbatników
  • 90 g ekspandowanego orkiszu
  • 500 g serka mascarpone
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 gramów amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
  • 750ml śmietanki 30%
  • garść płatków migdałowych

Przepis na ciasto kawowe

Przygotować tortownicę (średnica ok. 26 cm). Masłem wysmarować tortownicę (ok. 26 cm). Na dnie ułożyć herbatniki. Wymieszać razem śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Kontynuować mieszanie, aż masa stanie się gęsta.

Wymieszaj razem orzechy, amarantus i orkisz. Rozłóż masę na herbatnikach. Przykryć ją kolejną warstwą. Równomiernie rozprowadzić mieszankę i posypać płatkami migdałów.

Ciasto można podawać po schłodzeniu. Smacznego! 😉

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!