Bez pieczenia – smaczne i tanie ciasteczka na twój weekendowy relaks, oto przepis.
Zaskakujący przepis, który przechwyci Twoje sąsiadki i przyjaciółki sercem! Zadziwiająco idealny deser, który zyska aprobatę całej rodziny i będzie niezastąpionym uzupełnieniem porannej filiżanki kawy. To jest danie, które musisz umieć przygotować!
Składniki, których będziesz potrzebować:
Dla spodu:
- 150 g waniliowych herbatników
- 150 g herbatników kakaowych
Dla kremu:
- 250 g mleka skondensowanego gotowanego
- 600 g śmietany kwaśnej
Dla dekoracji:
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g gorącej czekolady
- 50 g mielonych orzechów włoskich
Przygotuj formę o wymiarach 22 x 28 cm i zaczynamy!
Zacznij od wyłożenia folii spożywczej na formę. Ułóż herbatniki – na przemian waniliowe i kakaowe, układając je w szachownicę.
Tworzymy krem – wlej śmietanę do miski, dodaj mleko skondensowane. Ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy. Rozłóż połowę kremu na herbatnikach, a potem ułóż na tej masie kolejne ciastka w szachownicę.
Przeplatamy warstwy kremu i herbatników, kończąc na kremie. Formę wstaw na godzinę do lodówki.
Po upływie godziny, zaczynaj dekorować – Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem. Wyjmij deser z formy, pokryj boki serkiem mascarpone, a potem posyp je czekoladą startą na tarce lub posiekaną. Na wierzchu deseru udekoruj orzechami włoskimi.
Comments are closed.