Do przygotowania tureckich ciasteczek potrzeba tylko kilku składników. Przepis.
Tulambu to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich, którzy kochają słodycze, turecką kulturę i Tłusty Czwartek.
Ten turecki deser wkrótce stanie się podstawą w Twojej kuchni. Już teraz możesz przygotować ten turecki deser we własnej kuchni! Wystarczy przygotować syrop cukrowy, a następnie cieszyć się jego wyśmienitym smakiem.
Składniki:
- Mąka pszenna – 250 g
- Masło – 80g
- Jajka – 4c.
- Woda – 450ml
- Olej słonecznikowy – 300ml
- Składniki na syrop
- Cukier – 200g,
- Sok z cytryny – 20ml
Wskazówka: Zanim zaczniesz przygotowywać deser, przygotuj mały rondel, rękaw cukierniczy i dużą patelnię. Przygotuj także łyżkę do mieszania ciasta i łyżkę cedzakową.
Przygotuj ciasto, podgrzewając masło i wodę na średnim ogniu. Mąkę zmielić przez sito. Do mąki dodać masło i wodę, stale mieszając. Mieszaj dalej, aż masa stanie się gładka. Mieszaj dalej, aż masa stanie się gładka.
Umieść masę w woreczku. W dużym rondlu rozgrzej olej. Jeśli wciśniesz torebkę z ciastem do oleju, otrzymasz około 6-centymetrowe kawałki ciasta.
Gdy ciastka będą miały złoty kolor, wyjmij je za pomocą łyżki i połóż na ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotowanie i przechowywanie syropu
Syrop przygotowuje się, gotując cukier i sok z cytryny przez około 15 minut na średnim ogniu. Syrop należy dodać do ciastek i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
Comments are closed.