Do przygotowania tureckich ciasteczek potrzeba tylko kilku składników. Przepis.

Tulambu to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich, którzy kochają słodycze, turecką kulturę i Tłusty Czwartek.

Ten turecki deser wkrótce stanie się podstawą w Twojej kuchni. Już teraz możesz przygotować ten turecki deser we własnej kuchni! Wystarczy przygotować syrop cukrowy, a następnie cieszyć się jego wyśmienitym smakiem.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Masło – 80g
  • Jajka – 4c.
  • Woda – 450ml
  • Olej słonecznikowy – 300ml
  • Składniki na syrop
  • Cukier – 200g,
  • Sok z cytryny – 20ml

Wskazówka: Zanim zaczniesz przygotowywać deser, przygotuj mały rondel, rękaw cukierniczy i dużą patelnię. Przygotuj także łyżkę do mieszania ciasta i łyżkę cedzakową.

Przygotuj ciasto, podgrzewając masło i wodę na średnim ogniu. Mąkę zmielić przez sito. Do mąki dodać masło i wodę, stale mieszając. Mieszaj dalej, aż masa stanie się gładka. Mieszaj dalej, aż masa stanie się gładka.

Umieść masę w woreczku. W dużym rondlu rozgrzej olej. Jeśli wciśniesz torebkę z ciastem do oleju, otrzymasz około 6-centymetrowe kawałki ciasta.

Gdy ciastka będą miały złoty kolor, wyjmij je za pomocą łyżki i połóż na ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotowanie i przechowywanie syropu

Syrop przygotowuje się, gotując cukier i sok z cytryny przez około 15 minut na średnim ogniu. Syrop należy dodać do ciastek i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.

Gratulacje! Smacznego! Jeśli chcesz podkreślić ich tradycyjny smak, możesz posypać je czekoladą, dodać cynamon, cukier puder lub orzechy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!