Grzyby z cukinią – Zrób tę pyszną przekąskę z cukinią, a będziesz za nią wdzięczny zimą.
Sierpień to czas, kiedy cukinia rządzi na stołach i grządkach. To także czas na robienie zimowych przetworów.
Ten przepis na cukinię, która smakuje podobnie do marynowanych grzybów jest zarówno szybki i prosty, ale też bardzo oryginalny. Jak zachować letni smak w słoikach, by móc się nim cieszyć także zimą? Można wykorzystać przetwory z cukinii.
Przypominające cukinię grzyby to słona, lekko pikantna przekąska, która jest aromatyczna i chrupiąca. Ten przepis wystarcza na zrobienie dwóch litrów pyszności.
Składniki:
- 1 i ćwierć kilograma cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 120 ml octu
- 20 gr. 20 gr. liście pietruszki
- Jedna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- jedna mała papryczka chili
- 3 łyżki cukru
- 120 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Umytą, drobno pokrojoną cukinię umieścić w dużym naczyniu. Do cukinii dodaj olej słonecznikowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryczki chili można pokroić w krążki. Posiekać pietruszkę i dodać do cukinii. Na koniec wlać ocet. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce na 3 godziny. Cukinie przełożyć do słoików i zamknąć je pokrywkami.
Comments are closed.