Cukinia w cieście – pyszny smak, nie do opisania. Mój przepis na wszystkie okazje.

Kiedy przychodzi lato, od razu myślimy o zimnych napojach i lodach, ale też o świeżych owocach, warzywach i aromatycznych ziołach, które posiadają wiele niezbędnych witamin i minerałów.

Dlatego też powinno się testować jak najwięcej przepisów z nimi. Przedstawiam Wam jeden z moich przepisów na cukinie. Przygotujecie ją szybko, ze składników, które na pewno macie w domu i z ich małej ilości.

Składniki:

  • 2-3 sztuki cukinii
  • 1-2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna (według uznania)

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości nie większej niż 1 centymetr. Tak pokrojone warzywa posól i popieprz oraz dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko wymieszaj. Żeby przygotować ciasto, połącz jajka z solą i dodaj jogurt. Do masy dodaj tyle mąki, żeby była bardziej płynna od masy na naleśniki.

Cukinie obtocz pierwsze w mące, a następnie z przygotowanej masie. Smaż bo obu stronach na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!