Cukinia w śmietanie – Nigdy nie jadłam lepszej. 30 min i gotowe. Zaskoczę Cie tym przepisem

Cukinia w śmietanie, lub też inaczej serbska cukinia. Obie te nazwy odnoszą się do jednego i tego samego dania.

Przygotować je można w zaledwie pół godziny, dzięki czemu zaoszczędzony na gotowaniu czas można wykorzystać na inne przyjemności.

Dzięki temu, że cukinia duszona jest w śmietanie zyskuje na delikatności i soczystości. Jeżeli do przepisu używana jest młoda cukinia można dodać ją nieobraną ze znajdującymi się w środku nasionami.

Potrzebne składniki:

  • 800 g cukinii
  • 200 g kwaśnej śmietany. Opcjonalnie można dodać również jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika
  • Sól, pieprz czarny mielony, papryka wedle własnych upodobań smakowych
  • 0,5 pęczka koperku
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

Wykonanie:

Do miski należy wlać olej słonecznikowy i połączyć go z suchymi ziołami, papryką, solą oraz pieprzem. Pokrojoną na kształt półpierścieni cukinię włożyć do worka wraz z przygotowanymi uprzednio przyprawami.

Dobrze wstrząsnąć w celu jak najlepszego pokrycia cukinii. Przygotować blaszkę i ułożyć na niej tak przyrządzoną cukinię. Upiec w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Połączyć śmietanę ewentualnie jogurt naturalny z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, wsypać mąkę i dolać wody.

Podpieczoną wcześniej cukinię poukładać na głębokiej patelni typu wok i zalać ją sosem śmietanowym. Dodaj soli wedle uznania. Mieszać.

Poczekać aż dojdzie do wrzenia. Danie jest gotowe do podania.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!