Cukinia w śmietanie – Nigdy nie jadłam lepszej. 30 min i gotowe. Zaskoczę Cie tym przepisem
Cukinia w śmietanie, lub też inaczej serbska cukinia. Obie te nazwy odnoszą się do jednego i tego samego dania.
Przygotować je można w zaledwie pół godziny, dzięki czemu zaoszczędzony na gotowaniu czas można wykorzystać na inne przyjemności.
Dzięki temu, że cukinia duszona jest w śmietanie zyskuje na delikatności i soczystości. Jeżeli do przepisu używana jest młoda cukinia można dodać ją nieobraną ze znajdującymi się w środku nasionami.
Potrzebne składniki:
- 800 g cukinii
- 200 g kwaśnej śmietany. Opcjonalnie można dodać również jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju ze słonecznika
- Sól, pieprz czarny mielony, papryka wedle własnych upodobań smakowych
- 0,5 pęczka koperku
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
Wykonanie:
Do miski należy wlać olej słonecznikowy i połączyć go z suchymi ziołami, papryką, solą oraz pieprzem. Pokrojoną na kształt półpierścieni cukinię włożyć do worka wraz z przygotowanymi uprzednio przyprawami.
Dobrze wstrząsnąć w celu jak najlepszego pokrycia cukinii. Przygotować blaszkę i ułożyć na niej tak przyrządzoną cukinię. Upiec w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Połączyć śmietanę ewentualnie jogurt naturalny z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, wsypać mąkę i dolać wody.
Podpieczoną wcześniej cukinię poukładać na głębokiej patelni typu wok i zalać ją sosem śmietanowym. Dodaj soli wedle uznania. Mieszać.
Comments are closed.