Można jeść codziennie – stale chudnę: Jak zrobić pyszne ciasto z cukinii kiedy jesteś na diecie. 20 min i gotowe.

Większość przepisów na ciasto z cukinii jest czasochłonna. Na szczęście poniższy przepis do takich nie należy.

Jest to prosty, smaczny i zdrowy przepis, który nie zawiera w sobie mąki, jajek, sody czy tłuszczu. Do stworzenia tego ciasta potrzebne są młode, soczyste warzywa.

Pomiędzy warstwami cukinii można położyć dowolne warzywa takie jak: pieczona papryka, bakłażany, pomidory.

Potrzebne składniki:

  • 3 młode cukinie,
  • 200g topionego/twardego sera,
  • 200g jogurtu/śmietany,
  • pęczek rukoli i kopru,
  • ząbek czosnku,
  • trochę soli, pieprzu i innych przypraw (do smaku).

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w plastry 0,5cm-1cm i wkładamy je do miski. Następnie przyprawiamy i odstawiamy na bok na ok. 10 minut.

Umieszczamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na drucianej kratce. Pieczemy ją w 200 stopniach. Gdy lekko przyrumieni się i zmięknie, to oznacza, że jest gotowa.

W trakcie pieczenia cukinii powinniśmy przygotować sos.

Mieszamy jogurt z rukolą, ziołami, solą, czosnkiem i przyprawami.

Gdy cukinia już będzie gotowa, zaczynamy przyrządzać ciasto. Rozkładamy cukinię na dość sporym talerzu, smarujemy ją sosem i posypujemy serem.

Możemy dodatkowo przekładać ją warzywami. Powtarzamy czynność z resztą cukinii. Na wierzchu smarujemy cukinię resztą sosu i dekorujemy ziołami.

Chociaż możesz od razu zjeść to ciasto, to jednak warto włożyć je do lodówki na kilka godzin – składniki lekko przejdą w siebie i stanie się ono jeszcze lepsze! Jest to bardzo odżywcze, zdrowe danie i zachwyci niejedną osobę oraz rodzinę.

Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję, że niejedna osoba zechce użyć tego przepisu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!