Można jeść codziennie – stale chudnę: Jak zrobić pyszne ciasto z cukinii kiedy jesteś na diecie. 20 min i gotowe.
Większość przepisów na ciasto z cukinii jest czasochłonna. Na szczęście poniższy przepis do takich nie należy.
Jest to prosty, smaczny i zdrowy przepis, który nie zawiera w sobie mąki, jajek, sody czy tłuszczu. Do stworzenia tego ciasta potrzebne są młode, soczyste warzywa.
Pomiędzy warstwami cukinii można położyć dowolne warzywa takie jak: pieczona papryka, bakłażany, pomidory.
Potrzebne składniki:
- 3 młode cukinie,
- 200g topionego/twardego sera,
- 200g jogurtu/śmietany,
- pęczek rukoli i kopru,
- ząbek czosnku,
- trochę soli, pieprzu i innych przypraw (do smaku).
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w plastry 0,5cm-1cm i wkładamy je do miski. Następnie przyprawiamy i odstawiamy na bok na ok. 10 minut.
Umieszczamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na drucianej kratce. Pieczemy ją w 200 stopniach. Gdy lekko przyrumieni się i zmięknie, to oznacza, że jest gotowa.
W trakcie pieczenia cukinii powinniśmy przygotować sos.
Mieszamy jogurt z rukolą, ziołami, solą, czosnkiem i przyprawami.
Gdy cukinia już będzie gotowa, zaczynamy przyrządzać ciasto. Rozkładamy cukinię na dość sporym talerzu, smarujemy ją sosem i posypujemy serem.
Możemy dodatkowo przekładać ją warzywami. Powtarzamy czynność z resztą cukinii. Na wierzchu smarujemy cukinię resztą sosu i dekorujemy ziołami.
Chociaż możesz od razu zjeść to ciasto, to jednak warto włożyć je do lodówki na kilka godzin – składniki lekko przejdą w siebie i stanie się ono jeszcze lepsze! Jest to bardzo odżywcze, zdrowe danie i zachwyci niejedną osobę oraz rodzinę.
Comments are closed.