To danie z cukinii skusi każdego łasucha – Wszyscy chwalą, więc dzielę się tym przepisem

Sezon na cukinię trwa, warto więc z niego korzystać. Mimo, ze warzywo dostępne jest właściwie cały rok, to w sezonie trafimy na najsmaczniejsze cukinie w dobrej cenie.

Pewnie znasz wiele dań z cukinią – leczo, faszerowane cukinie, panierowane w bułce tartej. Tym razem jednak chcemy przedstawić Ci coś zupełnie innego – przepis na tortillę z cukinii, rodem ze słonecznej Hiszpanii.

To prosty, szybki i tani przepis. Najważniejsze jest jednak to, że hiszpańska tortilla to danie smaczne i sycące.

Potrzebne składniki:

  • 400 g cukinii,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 50 g twardego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie dodać można kurczaka, krewetki lub inne mięso.

Jak przygotować?

Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę na złocisty kolor. Umytą cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Delikatnie posól i odstaw na chwilę, a następnie wyciśnij z cukinii nadmiar soku. Połowę startej cukinii dodaj na patelnię z cebulą i smaż około 3-4 minuty. W drugą część cukinii wbij jajko.

Połącz ze sobą obie cukinie – surową z jajkiem dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na wierzch połóż plastry pomidora, opcjonalnie możesz też posypać serem, dodać mięso kurczaka czy krewetki.

Zmniejsz ogień pod patelnią na minimalny, przykryj patelnię pokrywką. Smaż, aż tortilla będzie gotowa – składniki się zetną.

Alternatywą dla smażenia, jest również przygotowanie tortilli w piekarniku. Nie musisz się również ograniczać w kwestii dodatków – obowiązuje tu pełna dowolność.

Możesz dodać ulubione warzywa, mięso, sery, polać tortillę domowym sosem albo ketchupem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!