Prosta i pyszna przekąska z cukinii. Jest łatwa do zrobienia, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Wymieszaj mleko, cukier i drożdże, a następnie odstaw na około kwadrans. Zabierz się do pracy z cukinią. Jedną zetrzyj na tarce, a drugą posól. Odcedź resztki płynu i odciśnij całość. Dodaj do miski resztę składników ciasta, w tym cukinię.
Następnie zagnieć ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Posól drugą cukinię i zetrzyj ją na tarce. Następnie odstaw ją na kilka minut, aby odpoczęła. Możesz też odcedzić wodę z drugiej cukinii i odcisnąć nadmiar płynu.
Następnie podsmażyć cebulę na oleju. Gdy cebula się zeszkli, zmniejszyć ogień do średniego i dodać cukinię. Wymieszaj z masłem, solą i pieprzem. Gdy nadzienie ostygnie, możesz nałożyć je na ciasto. Upewnij się, że masz miejsce, w którym można rozwałkować ciasto, i oprósz stolnicę mąką.
Na ciasto wyłóż 1/3 mieszanki cebuli i cukinii, a następnie zwiń ją w kulkę. Powtórz nadzienie trzy razy. Zaleca się, aby ciasto odpoczęło między wałkowaniem i formowaniem, ale nie jest to konieczne.
Za pomocą szklanki uformować z ciasta kółka. Po posmarowaniu ich żółtkiem, ułóż je na papierze pergaminowym i piecz przez około 25 minut. 25 minut). Ważne: Jeśli nie masz czasu, nie musisz odstawiać ciasta do wyrośnięcia. Wymieszaj masę z nadzieniem z cebuli i cukinii. Możesz doprawić ciasto ziołami, np. koperkiem).
Comments are closed.