To danie jest doskonałym wyborem dla tych, którzy uwielbiają dania mięsne. Zachęci to innych do spróbowania tego stylu kuchni.
Karkówka po cygańsku to wyjątkowe danie.
Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a także zaspokoi potrzeby tych, którzy za nią nie przepadają. Co więcej, jest pyszna! Łatwo ją przyrządzić w domu, a efekty będą zdumiewające!
Do przygotowania karkówki wieprzowej będziesz potrzebować kilku produktów. Oto lista produktów:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz i czosnek do smaku
- 100g boczku
- 200 g serka śmietankowego
- 60 ml jasnego piwa
- przyprawa do gyrosa
- 2k ziemniaków pokrojonych w plastry
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
Marynata to pierwszy krok w przygotowaniu karkówki po cygańsku. Połączyć olej, miód i przyprawę gyros.
Pokroić ziemniaki w plastry i ułożyć je na blasze do pieczenia. Nałożyć cienką warstwę marynaty na warzywa. Włóż mięso do marynaty. Pozostawić do zamarynowania na co najmniej 30 minut, aby mięso mogło wchłonąć charakterystyczny smak.
Teraz możesz zająć się pozostałymi produktami. Boczek pokrój na małe kawałki, a z cebuli zrób krążki. Wszystko to ułożyć na wierzchu ziemniaków.
Podawać z marynowaną karkówką.
Wyłóż blachę folią aluminiową. Piec potrawę w temperaturze 200°C przez około godzinę.
Ten czas można przeznaczyć na przygotowanie sosu. Wymieszaj jogurt naturalny ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem, aby stworzyć idealne połączenie smakowe. Do sosu można dodać ulubione zioła lub inne przyprawy.
Po upieczeniu karkówki polej ją sosem, a następnie wstaw do piekarnika. Od Ciebie zależy, jakie dodatki preferujesz. Jako alternatywę dla mięsa można wykorzystać różne warzywa. Danie to świetnie komponuje się z kluskami śląskimi lub ziemniakami na różne sposoby. Można je grillować. Nie straci wtedy swojego niesamowitego smaku.
Comments are closed.