Przepis na moje ulubione szybkie ciasto – Gdy tylko wystawię na stół, znika w mgnieniu oka.

Pyszne ciasto czekoladowe przekładane dżemem, które jest fantastycznie jędrne i soczyste. Koniecznie zapisz ten przepis, jest pyszny. Jeśli kochasz czekoladowe desery, to szybkie ciasto będzie dla Ciebie najlepsze!

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki półgrubej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szklanka musli czekoladowego
  • szklanka oleju
  • proszek do pieczenia
  • wiśnie lub posiekane orzechy

Nadzienie:

  • dżem, najlepiej bardziej kwaśny.

Polewa:

  • 200 g czekolady do gotowania
  • słodka śmietana do ubijania.

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i musli. Dodaj szczyptę soli, aby wzmocnić smak. Następnie wymieszaj olej i jajka. Rozdziel żółtka i ubij białka.

Następnie delikatnie dodajesz białka do ciasta. Masę wylać na blachę do pieczenia, którą wcześniej nasmarowałeś i posypałeś kaszą manną. Na wierzchu ułóż pokrojone połówki wiśni, spokojnie z kompotu. Podczas pieczenia lekko wpadają do ciasta. Zamiast wiśni można włożyć posiekane orzechy. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i Twoich doświadczeń z nim. Na pewno zaczniesz czuć ten piękny zapach, gdy będzie zbliżać się koniec pieczenia. Wypróbuj ciasto patykiem. Upieczone ciasto ostudzić, a następnie posmarować konfiturą.

Można też podać inną, np  morelową. Na koniec wlej czekoladę jak zwykle. Czekoladę można roztopić, dodać śmietankę do ubijania i lekko ugotować, aby połączyć. Jeśli chcesz, możesz również wybrać posypkę z roztopionej czekolady i kwaśnej śmietany.

Czekolada będzie wtedy nadal miękka, nie stwardnieje całkowicie ze względu na krem ​​i to jest świetne. Wierzch możemy jeszcze udekorować gotową polewą czekoladową. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!