Bezwzględny odtłuszczacz: Jak dokładnie wyczyścić piekarnik bez szorowania. Trik który każda gospodyni powinna znać
Jak można dokładnie wyczyścić piekarnik, żeby usunąć z niego tłuszcz? Prezentujemy rozwiązanie, dzięki któremu będzie wyglądał jak nowy.
Jest to sposób bardzo szybki i tani, nie potrzeba do niego gąbki – wystarczą jedynie trzy rzeczy. Działa nawet wtedy, kiedy piekarnik jest bardzo zabrudzony. To rozwiązanie zajmuje tylko cztery minuty, więc warto je wypróbować, żeby przekonać się, jak prosto da się przywrócić porządek.
Wykorzystaj folię aluminiową
Choć może się wydawać, że jest to zły pomysł, bo drzwiczki zostaną nieodwracalnie porysowane, to zaufaj, że wcale tak nie będzie. W tym celu nalej połowę szklanki wody (gorącej!) na drzwi, a potem posyp sodą.
Poczekaj jakieś pół minuty, by zaczęła działać. Weź folię aluminiową i zrób z niej kulkę, którą będziesz delikatnie przecierać piekarnik. Uważaj, by nie naciskać nadmiernie – wykonuj powolne okrężne ruchy po szklanych drzwiczkach.
Zauważ, jak nagromadzony brud z nich znika. Jeżeli są nadal brudne, to powtórz działanie jeszcze raz, ale z reguły raz wystarcza. Następnie weź papierowe ręczniki, zwilż je wodą i zetrzyj pozostałe resztki sody.
Co z wnętrzem piekarnika?
Używanie agresywnych chemicznych detergentów jest niepotrzebne – wystarczający będzie proszek do pieczenia.
Składniki:
- 2 lub 3 opakowania proszku do pieczenia,
- odrobina octu,
- 150 ml zimnej wody,
- naczynie do pieczenia z ceramiki.
Wykonanie:
Wszystkie wymienione składniki połącz razem w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Nastaw piekarnik na 100°C i włóż do środka naczynie. Poczekaj jakieś 30 – 45 minut, następnie przetrzyj ściereczką całą powierzchnię piekarnika.
Comments are closed.