Idealnie chrupiące, a jednocześnie puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe. Ten przepis jest najlepszy.

Idealnie chrupiące, a jednocześnie puszyste i delikatne – takie są domowe babcine bułeczki, przygotowane według tego przepisu.

Można je  przygotować  w pół godziny, a efektem i wyjątkowym smakiem cieszyć nawet drugiego dnia. Do ich przygotowania nie trzeba wiele składników, a w czasie pieczenia cały dom wypełni zapach przywodzący na myśl dzieciństwo i czas spędzony w kuchni babci.

Potrzebne składniki

  • Ciepłe, ale nie gorące mleko – 200 ml
  • Ciepła woda – 200 ml
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok 30 g masła
  • Ok 600 g mąki

Ponadto należy przygotować –  masło ok 25 g oraz 1 łyżka mąki do posypania bułek.

W naczyniu mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, solą, cukrem oraz drożdżami, a następnie cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę.

Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy ją do miski wyłożonej folia aluminiową. Całość szczelnie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy  dwie części i każdą kroimy na ok. 2 cm paski, z których formujemy bułki.

Układamy je blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i przykrywany folią. Tak przygotowane bułki zostawiamy na około 20 min, czekając, aż dalej wyrosną.

Po upływie tego czasu każdą z bułek posypujemy mąką i nakładamy na nią kawałek masła.

Bułki pieczemy w uprzednio nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!