Budyń, 1 jabłko i 500 ml mleka… Wygląd tego budyniowego deseru jest kuszący. To prosty przepis, ale jakże pyszny.
Czy ktoś może nie rozkoszować się karmelowym smakiem? Chyba takie osoby można policzyć na palcach!
Deser znany jako puchar z kremem o smaku karmelowym zachwyci wszystkich. Deser ten jest łatwy do wykonania i tani. Połączenie cynamonu, karmelu i jabłek zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To takie proste!
Do przygotowania deseru potrzebne są następujące składniki
- jedno jabłko
- Pół litra mleka
- Jeden budyń karmelowy
- Duża porcja mąki ziemniaczanej
W przypadku gdy jabłek jest więcej pozostałe składniki należy proporcjonalnie zwiększyć. Do dekoracji deseru należy przygotować:
- Jabłka
- Pół łyżki masła
- łyżkę cukru
- Cynamon, posiekane migdały lub inne orzechy
Umyj jabłka i usuń z nich pestki. Zmiksuj masę, krojąc ją na mniejsze kawałki. Dobrze wymieszać masę, aż będzie jednolita. Następnie przecedzić.
Mąkę ziemniaczaną i budyń gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Masę przełożyć do szklanek. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Do dekoracji obrać i pokroić drugie jabłko. Gotuj przez około 10-12 minut.
Comments are closed.