Ten lekki i smaczny przepis jest idealny do popołudniowej kawy. Ten kulinarny przysmak spodoba się każdemu.
Najpierw przygotuj krem. W dużej misce połącz 200 ml mleka z żółtkami, kaszą manną i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy. W rondelku doprowadź mleko do wrzenia. Dodaj mieszaninę, którą właśnie przygotowałeś. Krem powinien zgęstnieć. Wymieszaj składniki w misce. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao. W osobnej misce ubij białka, aż powstanie sztywna piana. W trzeciej misce ubij żółtka z cukrem. W trzeciej misce wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mieszankę mąki, kakao w proszku i letnie mleko. Połącz składniki, a następnie dodaj pianę z białek.
Rozłóż ciasto na blasze o wymiarach 20×36 cm. Aby usunąć powietrze, rozłóż ciasto równomiernie na blasze. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić ciasto do ostygnięcia na około 40 minut.
Za pomocą miksera połącz śmietanę i masło. Rozprowadź masę na wierzchu biszkoptu. Aby przygotować polewę, rozpuść gorącą śmietankę i czekoladę. Polewą należy pokryć cały tort. Wstawić do lodówki, aż wszystkie warstwy się połączą.
Comments are closed.