Słodka przyjemność w szklance. Przepis na niezwykle smaczny mleczny deser.

Przygotuj w domu fantastyczny deser śmietankowy w szklance. Kiedy masz wizytę niezapowiedzianych gości i musisz przygotować coś szybkiego i pysznego.

Składniki:

Na budyń:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Do kremu kakaowego:

  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki wody
  • pojemność filiżanki deserowej: 425 ml
  • objętość kubka na surowiec: 200 ml

Przygotowanie:

Włóż masło do garnka na kuchence i pozwól mu się roztopić. Do roztopionego masła dodaj mąkę. Mieszaj przez 2-3 minuty bez przerywania trzepaczką.

Stopniowo wlewaj mleko do mieszanki, mieszając (nie od razu). Mieszaj trzepaczką, aż powstanie rzadka śmietana. Dodać cukier, wymieszać, a gdy zacznie bulgotać, dodać cukier waniliowy. Zamieszaj i wyłącz piec.

Następnie gorącą mieszankę ubić mikserem do rzadszego kremu. Wlej śmietankę do kubków, które namoczyliśmy w środku wodą.

Do zapiekanki dodaj przesiane kakao i mąkę, wymieszaj cukier i ubij. Następnie dodajemy mleko, jajka. Wszystko dobrze miksujemy.

Włączamy piec. Mieszaj , aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Po zgęstnieniu dodać masło, mleczną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

Do kremu dodaj zimną wodę. Mieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję. Ciemną śmietanę wlać do szklanki na budyń. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Po schłodzeniu posyp wierzch kakao i możesz podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!