Słodka przyjemność w szklance. Przepis na niezwykle smaczny mleczny deser.
Przygotuj w domu fantastyczny deser śmietankowy w szklance. Kiedy masz wizytę niezapowiedzianych gości i musisz przygotować coś szybkiego i pysznego.
Składniki:
Na budyń:
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Do kremu kakaowego:
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki wody
- pojemność filiżanki deserowej: 425 ml
- objętość kubka na surowiec: 200 ml
Przygotowanie:
Włóż masło do garnka na kuchence i pozwól mu się roztopić. Do roztopionego masła dodaj mąkę. Mieszaj przez 2-3 minuty bez przerywania trzepaczką.
Stopniowo wlewaj mleko do mieszanki, mieszając (nie od razu). Mieszaj trzepaczką, aż powstanie rzadka śmietana. Dodać cukier, wymieszać, a gdy zacznie bulgotać, dodać cukier waniliowy. Zamieszaj i wyłącz piec.
Następnie gorącą mieszankę ubić mikserem do rzadszego kremu. Wlej śmietankę do kubków, które namoczyliśmy w środku wodą.
Do zapiekanki dodaj przesiane kakao i mąkę, wymieszaj cukier i ubij. Następnie dodajemy mleko, jajka. Wszystko dobrze miksujemy.
Włączamy piec. Mieszaj , aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Po zgęstnieniu dodać masło, mleczną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Do kremu dodaj zimną wodę. Mieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję. Ciemną śmietanę wlać do szklanki na budyń. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Comments are closed.