Przepis na pyszny deser – smakuje obłędnie. Smaczniejsze niż jakiekolwiek lody. Oto przepis
Przygotowując biszkopt należy jajka dokładnie ubić z cukrem przez około 12 minut – do momentu uzyskania piany. Później wymieszać z solą oraz cukrem waniliowym.
Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać w osobnej misce i przesypać do masy jajecznej, po czym dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Wodę trzeba wymieszać z 2 łyżeczkami przygotowanego ciasta i wylać to na brzegi miski, a następnie wymieszać ciasto rozpoczynając od dołu do góry.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i równomiernie wylać na niego masę na ciasto. Blaszkę wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około kwadrans w temperaturze wynoszącej 180 stopni. Sprawdzić za pomocą patyczka czy jest suchy. Jeśli tak nie będzie to trzeba jeszcze nieco wydłużyć proces pieczenia, aby nie było zbyt wilgotne w środku.
Po upieczeniu, ciasto należy odstawić do całkowitego wystudzenia i później przekroić je na dwie równe części. Jedną z nich można ponownie wstawić do formy, w której było ono wcześniej pieczone.
Do przygotowania kremu trzeba wymieszać żelatynę wraz z wodą. W innej misce umieścić śmietankę z wanilią. Ubić to na puszystą masę i wstawić do lodówki.
W tym czasie trzeba podgrzać mleko, jednakże nie może się ono zagotować! Potem polać nim pokruszoną białą czekoladę.
Comments are closed.