Dieta bulionowa – Dietetyczka zdradziła przepis. Jem ją codziennie i chudnę – nie poznasz się w lustrze
Rosół powinien być przygotowany na bazie ekstraktu z kośćmi, nie tylko z samym mięsem. Aby uzyskać jak najlepszy efekt smakowy, zaleca się jeszcze przed przygotowaniem wywaru zapiec kości mięsa w piekarniku przez okres 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Dzięki temu mięso będzie miało bardziej soczysty smak, a sam wywar zyska piękny, złocisty odcień.
Rosół z kości przygotowujemy jak klasyczny rosół i gotujemy 1,5-2 h w przypadku kości z kurczaka oraz 3-4 godzin, jeśli zdecydujemy się na bulion na bazie mięsa wołowego. Według tych proporcji możemy uzyskać 3-4 litry bulionu. Choć przyprawy można dowolnie dobierać według uznania, ważne jest, aby stosować odpowiednią ilość octu – 1 łyżeczka na każdy litr wywaru.
Korzyści dla skóry
Bulion przygotowywany na kościach odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jedna z nich to wzbogacenie organizmu o wartościowy kolagen, który wchodzi w skład naszych kości, a także pomaga zachować na dłużej młody wygląda naszej cery, zapobiegając powstawaniu brzydkich zmarszczek.
Comments are closed.